Следвайте Гласове в Японски изследователи създадоха седем мишки с двама мъжки

...
Следвайте Гласове в Японски изследователи създадоха седем мишки с двама мъжки
Коментари Харесай

Учени отгледаха мишки от двама биологични бащи, проправят пътя на мъже в еднополови връзки да имат деца

Следвайте " Гласове " в 
Японски откриватели сътвориха седем мишки с двама мъжки биологични родители, употребявайки кожни кафези от мъжка мишка, с цел да образуват жизнеспособна яйцеклетка и по-късно да я оплодят. Те се надяват, че това проучване тласка напред лекуването на безплодието, само че също по този начин проправя пътя за мъжете в еднополови връзки да имат дете, без да се нуждаят от заместител - което се случва във все по-голям брой  напоследък. 

" Това е първият случай на основаване на витални яйцеклетки на бозайник от мъжки кафези ", съобщи Кацухико Хаяши при представянето на резултатите пред завършилата през днешния ден в английската столица Трета интернационална среща за редактиране на човешкия геном. Той управлява работата в Университета Кюшю в Япония и е международно прочут водач в областта на отгледани в лабораторна среда яйцеклетки и семенна течност.
Хаяши предвижда, че би трябвало да е техническо допустимо в границите на 10 години основаването на витална и пълноценна човешка яйцеклетка от клетка, взета от кожата на човек. Но негови сътрудници са посрещнали скептично това допускане, най-малкото тъй като занапред би трябвало да се види дали методът може да се придвижи при хората, както и тъй като до момента лабораторно не е отглеждана човешка яйцеклетка, а и тя се развива много по-продължително време.
" Само от позиция на технологията тя ще е допустима при хората даже след единствено 10 години ", споделил Хаяши. Той допълнил, че персонално той би подкрепил използването ѝ в клинична среда за това двама мъже да могат да имат бебе, в случай че се потвърди, че тя е безвредна. " Не знам дали ще може да се употребява за размножаване, това е въпрос не на научна стратегия, а въпрос за обществото. "

Учени и преди са създавали мишка, която, механически видяно, има двама татковци. За задачата се минава през верига от комплицирани стъпки, включващи и генетично инженерство. Но в този момент за пръв път от мъжки кафези е получена годна за оплождане яйцеклетка, което е забележителен прогрес.
Хаяши работи по това технологията да може да се употребява и при хора, което вероятно би помогнало за справяне с изключително тежки форми на неплодородие. Такава е да вземем за пример Синдромът на Търнър, посочен от японеца като главен претекст за създаването. При този синдром отчасти или изцяло липсва едната от двойките Х хромозоми.
Описан в резюме, методът ползва комплицирани стъпки за трансформирането на мъжки кожни кафези (с Х и Y хромозоми) в яйцеклетка с ХХ хромозоми, като Y хромозомата се " изтрива " и заменя с Х, взета от друга клетка. " Най-големият номер тук е удвояването на Х хромозоата. Наистина опитахме да създадем система за дупликация на Х хромозома ", споделя Хаяши.
Накрая клетките били отгледани в специфична система, имитираща изискванията в утробата на мишка. След оплождането ѝ с естествена сперма, учените получили към 600 ембриона, които сложили в сурогатна майка и получили седем мишлета.
Ефективността е към 1% по-ниска от тази при обикновено получени яйцеклетки, където към 5% от ембрионите доближават до раждане на жив организъм. Мишлетата изглеждали здрави, с естествена дълготрайност на живота и са основали потомство, откакто се достигнали равнище на плодовитост.
 
Източници: darik.bg, 
 
 
 
 
09 Март 2023470509 Март 2023365008 Март 2023396007 Март 2023203406 Март 2023498205 Март 20234883Коментариmalart09 Март 2023 15:53ч.
Скоро пъпкуване и преточване на бебета в бутилки по Хъксли
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ужас09 Март 2023 15:59ч.
Поредното изместване на Прозореца на Овертон. Инвитрото, сурогатното майчинство, репродуктивните технологии сякаш бяха за бездетните фамилии от мъже и дами. Сега се употребяват от гей двойки и необвързани феминистки, които се пробват да надхитрят природата.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Z T.M.09 Март 2023 17:41ч.
Какви " гей " двойки?!? Крайно време е да си върнем езика. Това са хомосексуалисти, педерасти, лесбийка. И тези думи в никакъв случай не са били неприлични, или обидни. Това са медицински термини.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ретранслатора09 Март 2023 17:38ч.
Ако Създателя смяташе, че е допустимо това размножаване щеше да го заложи в еволюцията! Е откакто не е от Създателя е от антипода Му!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати 11109 Март 2023 17:51ч.
Съгласен съм.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023174028 Фев 2023117408 Март 2023263403 Март 20232666
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР